top of page
yin en yang

Yin en Yang staat voor de twee-eenheid in alles in en om ons heen.

Yin en Yang kunnen elkaars tegenpolen zijn, maar kunnen ook in elkaar over gaan. De dag wordt nacht en de nacht wordt weer dag. Yang wordt Yin en Yin wordt weer Yang.

De eigenschappen van Yin worden vaak vergeleken met  die van water en de eigenschappen van Yang met die van vuur. De werking van Yin is meer naar binnen gericht: donker, rustig, voedend en verkoelend. De werking van Yang is daarentegen meer naar buiten gericht: licht, actief, beweging brengend en verwarmend. 

de vijf elementen

Een belangrijke rol spelen de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. De ontwikkeling van deze elementen verloopt cyclisch en ze corresponderen met vele zaken in de natuur. Een mooi voorbeeld is het verloop van de seizoenen; lente (hout), zomer (vuur), nazomer (aarde), herfst (metaal) en winter (water).

In de mens zijn onder andere de organen en de energiebanen gerelateerd aan de vijf elementen.

Qi

Qi staat voor de levenskracht, de levensenergie. Alles in en rondom ons is doordrongen van Qi. Het is de levensenergie die in ons stroomt, ons hele leven en lichaam regulerend, voedend en sturend.

de energiebanen

De energiebanen, ook wel meridianen genoemd, zijn de banen waardoor de energie in ons lichaam stroomt. Ze hebben hun invloed op alle weefsels in ons lichaam, als spieren, pezen, maar ook onze zintuigen en organen. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten, met elk hun eigen specifieke werking.  Door middel van het aanprikken van een punt kan de werking beïnvloed worden. 

bottom of page